Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekering?

Bijna de helft van de autoverzekeraars hanteert nog een leeftijdsgrens voor klanten. Bovendien betalen ouderen structureel meer. De Consumentenbond doet periodiek onderzoek naar autoverzekeraars en hun beleid met ouderen en pleit voor afschaffing van de leeftijdstoeslag. Is de verontwaardiging terecht en wat kun je als 70-plusser zelf doen?

Voor bestuurders die jarenlang schadevrij hebben gereden is het een bittere pil als hun premie stijgt omdat ze ouder worden. Waren al die voorzichtige kilometers dan voor niets? Hoe snel die premie kan oplopen blijkt uit de gegevens die de Consumentenbond bij de autoverzekeraars achterhaalde. Neem bijvoorbeeld Hema.

Premietoeslag voor ouderen bij Hema

70 jaar = 30% meer dan een 35-jarige in dezelfde omstandigheden
75 jaar = 58% "
80 jaar = 84% "
85 jaar = 129% "

Leeftijd is ook belangrijk

Autoverzekeraars maken gebruik van metadata. Om de premie te berekenen wordt niet alleen gekeken naar het schadeverleden van een individuele klant, maar ook naar zijn woonplaats, het type auto dat hij rijdt, het aantal gereden kilometers en dus ook zijn leeftijd. Omdat ouderen over het algemeen vaker schade hebben, is hun premie hoger dan die van jongere bestuurders.

Scheuren en treuzelen zijn vooroordelen

De Consumentenbond protesteert omdat ze vindt dat er zo gediscrimineerd wordt op basis van leeftijd. Voor jongeren geldt echter hetzelfde. Dat alle jongeren door woonwijken scheuren en gevaarlijke stunts uithalen, is net zo goed een vooroordeel als de stelling dat alle ouderen met 80 kilometer per uur tussen de vrachtwagens op de snelweg rijden.

Toch zul je de Consumentenbond niet horen klagen over de jongerentoeslag. Beginnende bestuurders hebben nu eenmaal een hoger risico dat ze schade rijden. Daarom betalen ze meer, zo werkt het systeem.

De keus is aan jou

Of je de torenhoge ouderentoeslag van de Hema daarmee kunt rechtvaardigen, is zeer discutabel. Toch is dat onvoldoende reden om je op te winden. Als ervaren automobilist heb je ook zelf een verantwoordelijkheid. Er is niemand die je verplicht om een autoverzekering te sluiten op dezelfde plek waar je een rookworst afrekent.

Volgens de Consumentenbond zijn autoverzekeraars niet welwillend om hun beleid aan te passen. Verandering is volgens hen pas te verwachten als er een Europese wet gelijke behandeling voor diensten en goederen komt. Ouderen zullen hun premie dan wellicht wat zien dalen, maar in een andere levensfase hebben ze er voor betaald. Ook dat is een keuze.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie