Maken goedkope autoverzekeringen het verkeer onveilig?

Waar rijd je naartoe als je bumper op half zeven hangt? Veel autoverzekeraars laten je niet meer zelf je garage uitzoeken. Heb je een andere voorkeur dan je verzekeraar, dan betaal je een eigen risico of krijg je helemaal geen uitkering. Tot wanhoop van herstelbedrijven, die vinden dat verzekeraars daarmee de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Klopt dat wel?

Waarom zou een budget-autoverzekering invloed hebben op de verkeersveiligheid? De redenering is als volgt. Autoverzekeraars sluiten grote contracten af met herstelbedrijven. Als de herstellers niet akkoord gaan met de voorwaarden, dan verliezen ze vrijwel alle klanten van de betreffende verzekeraar. Schadeherstellers voelen zich daarom gedwongen om akkoord te gaan met het contract.

De branche-organisatie van schadeherstellers Focwa heeft al eens uitgesproken dat de lage tarieven die autoverzekeringen betalen mogelijk ten koste gaan van de kwaliteit van het herstel. Slecht gerepareerde auto's kunnen een gevaar zijn voor de veiligheid in het verkeer.

Goedkope autoverzekeringen onveilig?

Heeft Focwa gelijk? Zijn autoverzekeraars verantwoordelijk voor onveilige situaties met slecht herstelde auto's op de weg? Daar zijn grote vraagtekens bij te zetten. De herstelbedrijven bepalen immers zelf voor welke prijs ze kwaliteit kunnen leveren. Besluiten ze daaronder te duiken, dan is dat hun eigen verantwoordelijkheid.

Slecht herstelwerk is overigens ook afbreuk voor de verzekeraar, die zijn klant verplicht de garage oplegde. Daarmee komen we bij het belangrijkste punt in de kwestie: je hebt als klant ook iets te kiezen. Lang niet alle autoverzekeringen werken met verplichte herstelbedrijven. Kies je voor een kwalitatief betere autoverzekering, dan hou je zelf de keuzevrijheid.

Wie kent de polisvoorwaarden?

Tegen vakblad Assurantie Magazine zegt Focwa-directeur Peter Brussel echter dat automobilisten zelden weten wat voor verzekering ze hebben. "Uit gesprekken met onze leden merken we op dat steeds meer klanten bij hen aankloppen die zich niet of nauwelijks bewust zijn van de polisvoorwaarden van deze verzekeringen. Deze verzekeringen met een lage premie of een laag eigen risico bevatten vaak sterk beperkende voorwaarden voor de consument."

Een goede autoverzekering is veel meer dan een lage premie. Behalve de keuzevrijheid in het geval van schade, zijn er veel meer variabelen om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwwaarderegeling bij total loss. En hoeveel vergoedt jouw autoverzekering voor diefstal van accessoires? Als het er op aankomt, wordt goedkoop al snel duurkoop.

Ben je op zoek naar een kwalitatief goede autoverzekering? We kunnen je adviseren wat voor jouw auto de beste keuze is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie