Zorg dat je hypotheek actueel blijft

De meeste huizenkopers die een hypotheek sluiten, zetten de rente voor een langere periode vast. Op dit moment zijn de rentevaste termijnen van 20 en 30 jaar het meest populair. Wil dit zeggen dat je 30 jaar geen omkijken meer hebt naar je hypotheek? Niet echt. Net als het huis zelf heeft ook je hypotheek onderhoud nodig.

Een deel van het nodige hypotheekonderhoud heeft te maken met je eigen keuzes. Bijvoorbeeld wanneer je een grotere verbouwing wilt financieren. Raak je jouw baan kwijt of is er sprake van echtscheiding, dan is dat minder vrijwillig. Toch heeft ook dat veel invloed op je hypotheeksituatie. Onderstaand voorbeelden die invloed kunnen hebben op jouw hypotheek.

  •          Het huis verbouwen
  •          Achterstallig (groot) onderhoud aanpakken
  •          Echtscheiding
  •          Overlijden
  •          Verhuizen
  •          Leningen voor andere aankopen
  •          Verandering van baan of zelfstandig ondernemerschap

Ontwikkelingen hypotheekrente

Heb jij je hypotheek jaren geleden gesloten? De kans is groot dat de hypotheekrente destijds hoger lag dan nu. Vijf jaar geleden betaalde je voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar bijvoorbeeld nog 4,55 procent. Nu sluit je dezelfde periode ruim onder de twee procent. Je hoeft niet te wachten tot jouw rentevaste termijn is afgelopen om al te kunnen profiteren van de gedaalde rente. Twee mogelijkheden zijn:

1. Rentemiddelen
Bij rentemiddelen maak je nieuwe afspraken met je huidige bank en zet je hypotheekrente opnieuw vast. De mogelijkheden hiervoor verschillen per bank. De nieuwe rente die de bank je aanbiedt, zal hoger zijn dan de laagste actuele hypotheekrente. Dit omdat de bank anders inkomsten misloopt. Wel betaal jij als het goed is een lagere rente dan bij je huidige hypotheekafspraken.

2. Hypotheek oversluiten
Bij het oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af en komen de eerdere hypotheekafspraken met de bank te vervallen. Je kunt in dat geval kiezen voor de hypotheek met de laagste actuele hypotheekrente. Wel is het bedrag dat de bank als boeterente voor het beëindigen van de eerdere hypotheekafspraken rekent relatief hoog. De bank loopt immers relatief hoge rente-inkomsten mis die jij anders nog al die jaren zou betalen.

Check dit eerder verschenen artikel voor meer informatie en rekenvoorbeelden. Daar lees je dat het erg afhangt van jouw persoonlijke situatie of oversluiten en rentemiddelen zinvol is. Soms is niets doen juist de beste optie. 

Geef ingrijpende wijzigingen in je persoonlijke of financiële situatie altijd aan ons door. Heb je het idee dat jouw hypotheeklasten omlaag zouden kunnen? We kijken graag met je mee of jouw hypotheek toe is aan het nodige onderhoud. Zo weet je zeker dat de hypotheek aansluit bij jouw persoonlijke situatie. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie