Tweede auto verzekeren: kopieer je korting

In een gezin met twee werkende partners ontkom je vaak niet aan een tweede auto. Wil je die tweede auto verzekeren, dan begin je voor die auto opnieuw met het opbouwen van schadevrije jaren. Kan dat niet anders? Jawel. Je hebt een verzekeraar nodig met een gezinsregeling.

In Nederland bouwt alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren op. Die schadevrije jaren zijn verbonden aan één auto. Wil je een nieuwe auto, dan neemt de nieuwe auto de schadevrije jaren over van de vorige. Als je echter een tweede auto wilt, dan staat voor die auto de teller weer op nul, omdat de eerste auto de schadevrije jaren inneemt.

Blijf bij één verzekeraar

Veel autoverzekeringen geven je echter de mogelijkheid om je opgebouwde bonus-maluskorting te kopiëren naar je tweede auto. Je krijgt dus geen gratis schadevrije jaren, maar alleen dezelfde korting van auto één. Dat scheelt je veel geld. De gezinsregeling is alleen mogelijk als je beide auto's bij dezelfde verzekeraar onderbrengt.

Schuldschade? Dan verdwijnt je korting

Terwijl je de tweede auto in bezit hebt, bouw je wel gewoon schadevrije jaren op. Rijd je echter schade met auto twee, dan val je wel gewoon terug en verlies je de korting. Een schuldschade met auto één is niet van invloed op de korting van auto twee en vice versa.

Verschillende voorwaarden gezinsregeling

Heb je al een auto en wil je nummer twee gaan verzekeren, dan zul je bij je eigen verzekeraar na moeten gaan of er een gezinsregeling beschikbaar is. Niet elke autoverzekeraar doet dat en je zult merken dat de regels verschillen.

  • Maximale cataloguswaarde: sommige autoverzekeraars stellen een maximum aan de cataloguswaarde van de tweede gezinsauto. Het maximum verschilt. Is je tweede auto duurder? Kijk dan of je de schadevrije jaren eerst naar de tweede auto kunt overdragen.

  • Leeftijd regelmatige bestuurder: de gezinsregeling is bij een aantal verzekeraars echt bedoeld voor partners. Thuiswonende kinderen worden uitgesloten door bijvoorbeeld een minimumleeftijd van 24 jaar in te voeren voor de regelmatige bestuurder.

  • Geen schuldschades: bij enkele partijen mag je de laatste 2 tot 5 jaar geen schuldschades hebben gehad om van de gezinsregeling gebruik te mogen maken.

Niet op vergelijkingswebsites

Soms moet je vanwege de aanschaf van een tweede auto dus ook op zoek naar een andere verzekering voor je eerste auto. Wil je die verzekeringen online afsluiten, dan zul je zien dat de vergelijkingswebsites tekortschieten. Je kunt eenvoudig berekeningen maken voor één auto, maar nooit voor twee auto's. Als je wilt weten wat auto twee kost, moet je eerst auto één verzekeren. Dat is frustrerend.

Wil jij weten wat je kosten zijn als je twee auto's te verzekeren hebt? Neem dan contact op met onze assurantieadviseur. Die kan je vertellen wat de beste gezinsregelingen zijn en weet meteen hoeveel je kunt besparen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie