Hoe regel je een verklaring van erfrecht?

De verdeling van de erfenis is niet het eerste waar je na het overlijden van een familielid aan denkt. Gelukkig hoef je niet altijd zelf te achterhalen wat er met de erfenis gebeurt. De notaris geeft duidelijkheid over de erfgenamen met een verklaring van erfrecht. Maar wat houdt de verklaring in en wat gaat eraan vooraf?

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin staat vermeld wie, waar en wanneer is overleden. De gezinsleden staan erin benoemd, wat er in het testament over de erfenis is opgenomen en wie de erfgenamen zijn. Bij meerdere erfgenamen is het verstandig om de executeur (de uitvoerder) van het testament in de verklaring te laten opnemen.

Waarvoor dient de verklaring?
Je hebt niet altijd een verklaring van erfrecht nodig. Bijvoorbeeld als er geen testament is of als er nog een levende partner is. Maar heeft de bank de rekeningen op naam van de overledene geblokkeerd? Dan heeft een erfgenaam of executeur alleen met de verklaring van erfrecht toegang tot de banktegoeden. Vaak geldt dat ook voor de belastingzaken, verzekeringen of het partnerpensioen.

Uitzoekwerk
Voordat de verklaring van erfrecht kan worden opgesteld, moet uitgezocht worden wie de erfgenamen zijn. De meeste informatie kun je als nabestaande zelf bij de notaris inleveren. Denk aan het uittreksel uit het overlijdensregister, een legitimatiebewijs van de overledene, trouwboekje en een afschrift van het testament.

De notaris gaat vervolgens de volgende punten na:

  1. Is er een testament met erfgenamen?
  2. Is er sprake van een huwelijk, en zo ja, zijn er huwelijkse voorwaarden van toepassing? De voorwaarden kunnen de omvang van de nalatenschap veranderen.


Verklaring is geen standaardprocedure

Zodra duidelijk is wie de erfgenamen zijn, ontvang je de verklaring van erfrecht. De termijn waarbinnen dat gebeurt, hangt af van hoe snel alles uitgezocht is. Is er bijvoorbeeld geen testament? Volgens de wet zijn dan ouders en kinderen de eerste erfgenaam. Soms levert dat een ingewikkelde situatie op, bijvoorbeeld als een broer of zus eerder is overleden en zijn of haar kind(eren) erven. Of wanneer erfgenamen naar het buitenland zijn verhuisd.

Na de verklaring van erfrecht volgt de verdere afwikkeling van de nalatenschap. Ook daar helpt de notaris je bij. Heb je de verklaring nodig of wil je meer informatie hierover? Neem contact met ons op. Je kunt altijd rekenen op een persoonlijke afwikkeling.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie