Regel jouw partnerpensioen op tijd

Hoeveel je nu verdient, dat is meestal wel duidelijk. De vraag wat je partner krijgt als je overlijdt, blijkt een stuk moeilijker te beantwoorden. Totdat het te laat is. Kijk daarom eens naar het nabestaandenpensioen, ofwel partnerpensioen. Zo krijgt je partner ook na jouw overlijden voldoende inkomsten om van te kunnen leven.

Vanuit de rijksoverheid bestaat er een nabestaandenuitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Vanwege de strenge voorwaarden is de kans echter groot dat jij of je partner hier niet voor in aanmerking komt. Dan blijft je partner achter met alleen zijn of haar eigen inkomen. Met het partnerpensioen kun je dat inkomen aanvullen.

Partnerpensioen is uitkering vanuit pensioenregeling

Het partnerpensioen is onderdeel van de pensioenregeling van je werkgever. Die kan per pensioenfonds of pensioenuitkeerder verschillen. De hoogte van de uitkering is vaak 70% van het ouderdomspensioen. Dat is het pensioen dat je vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt vanuit de pensioenregeling krijgt (of zou krijgen). In veel regelingen is er onderscheid tussen uitkering voor of na de pensioendatum.

Niet geregistreerd als partners?

Woon je samen zonder getrouwd te zijn of zonder geregistreerd partnerschap? Dan kan het zijn dat er geen sprake is van een partnerpensioen. Je kunt dit het beste nakijken of navragen bij je pensioenfonds of –uitvoerder.

Hoe bouw je partnerpensioen op?

Er zijn twee manieren om de opbouw van partnerpensioen te regelen. Dat kan op opbouwbasis en op risicobasis. Bij een partnerpensioen op opbouwbasis bouw je periodiek een vast bedrag op. Stopt je pensioenregeling, dan heeft dat geen gevolgen voor het partnerpensioen. Je partner kan blijven rekenen op het opgebouwde bedrag.

Dat is anders bij het partnerpensioen op risicobasis. Hier heb je geen opbouw van een pensioenbedrag, maar verzeker je een bedrag door een premie te betalen. Zolang jij in loondienst blijft, heeft je partner recht op uitkering van het verzekerde pensioenbedrag. Op het moment dat je geen premie meer betaalt, vervalt dat recht. Dit is bijvoorbeeld na ontslag of een andere baan met nieuwe pensioenregeling.

Voor welke pensioenopbouw kies je?

Kies je voor een partnerpensioen op risicobasis, dan is het maandelijkse bedrag dat je kwijt bent voor het partnerpensioen lager. Dat komt omdat je geen vast bedrag opbouwt. Kies je voor het opbouwen van een partnerpensioen, dan neem je de rechten mee naar bijvoorbeeld een nieuwe baan.

Waar je de voorkeur aan geeft, is natuurlijk persoonlijk. In de meeste gevallen bepaalt echter het pensioenfonds de wijze waarop het partnerpensioen geregeld wordt.

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je op elk moment zien hoeveel partnerpensioen je hebt opgebouwd. Ook het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) geeft je hier inzicht in.

Voor een zorgeloze toekomst is het goed om nu al de pensioenregeling van jou en die van je partner door te nemen. Zo kun je als het nodig is maatregelen nemen voor extra inkomen na overlijden, bijvoorbeeld met een levensverzekering. Wil je over dit laatste meer informatie, neem dan contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie