Zelf huis laten bouwen populairder

Koop jij het liefst een instapklare woning waar je zonder zelfs maar een likje verf in kan? Het zelf bouwen van een woning lijkt dan niks voor jou. Toch loopt een grotere groep warm voor het in eigen beheer laten bouwen van een huis. Het geeft de vrijheid om zelf de indeling en stijl van je huis te bepalen. Daarnaast heb je zelf het budget in de hand en heb je niet te maken met een verkopende partij die er zelf ook op wil verdienen. De keerzijde is dat je zelf meer risico loopt en het veel tijd kost ten opzichte van die instapklare woning.

Bijna een derde (31%) van de huishoudens die de komende jaren willen verhuizen naar nieuwbouw, staat open voor het bouwen van een eigen woning. Een kleiner deel (18%) twijfelt. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek over 2018, een jaarlijks door de overheid uitgevoerd onderzoek. In 2015 was 24 procent geïnteresseerd in zelfbouw, nu ligt de animo dus hoger.

Voorkeur voor bouwen op eigen grond
Het bouwen op een eigen bouwkavel is het populairst onder de geïnteresseerden. Een minderheid heeft voorkeur voor een gezamenlijk bouwproject waarbij ook andere particulieren aan deelnemen. Het verbouwen van een gebouw met een niet-woonfunctie is het minst in trek. Denk daarbij aan een voormalig schoolgebouw of kantoorpand.

Belangstelling om zelf een woning te bouwen naar wijze van invulling

 Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
Als je zelf een woning laat bouwen, is er sprake van Particulier Opdrachtgeverschap (PO). Jij bepaalt zelf welke bedrijven je inschakelt voor de bouw. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de naleving van regels en bepalingen vanuit de gemeente en de bewaking van het budget. Voordat je zo ver bent, moet je eerst een geschikt kavel vinden waar je op kan en mag bouwen.

Naast helemaal zelfstandig te werk gaan, kan je het bouwavontuur samen met anderen aangaan. Het voordeel is dat je niet alles zelf hoeft te bepalen en regelen. Gezamenlijk zoek je een architect, aannemer en andere deelnemende partijen. Dit levert doorgaans kostenvoordelen op omdat er groter ingekocht wordt. Tegenover dit pluspunt staan de risico’s. Lopen de bouwkosten bijvoorbeeld uit de hand, dan is er geen projectontwikkelaar maar zijn de extra kosten voor eigen rekening.

Hypotheek voor CPO-projecten
Of je nu zelf of in samenwerking met anderen bouwt, de financiering is vergelijkbaar met een regulier nieuwbouwhuis. Voor een PO- of CPO-hypotheek kan je dus gewoon terecht bij de financieel adviseur die al je hypotheekzaken regelt. Neem in je begroting plankosten op. Deze kosten maak je nog voordat je de grond koopt en moet je zelf voorfinancieren. In bepaalde situaties kun je voor onder andere deze kosten subsidie krijgen.

Wil je meer weten over het zelf laten bouwen van een huis? Check voor meer informatie deze pagina op de site van de Rijksoverheid. Voor meer informatie over hypotheken voor nieuwe of bestaande huizen ben je bij ons aan het juiste adres. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie