Orthodontie- en tandverzekering? Let op wachttijd en medische acceptatie

Veel ouders krijgen vroeg of laat te maken met een orthodontist. Die trekt met een beugel het gebit van de kinderen weer recht. Orthodontische behandelingen zijn een dure grap, de rekening kan oplopen tot €3.000. Heb je een aanvullende tandverzekering? In dat geval worden de kosten vergoed tot het maximale bedrag van de dekking. Controleer wel of je na het afsluiten van de zorgverzekering ook daadwerkelijk recht hebt op een vergoeding.

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor een basiszorgverzekering. Dit ligt anders bij aanvullende verzekeringen. Een toenemend aantal zorgverzekeraars werpen drempels op om te voorkomen dat je een tandverzekering sluit omdat je volgend jaar hoge kosten verwacht. Bijvoorbeeld met een wachttijd waardoor de dekking niet meteen geldt. 

Wachttijd zorgverzekering: 1 tot 2 jaar
De wachttijd houdt in dat je eerst een tijd een dergelijke aanvullende verzekering moet hebben voor je aanspraak kunt maken op de dekking. In veel gevallen is de wachttijd een jaar en in sommige gevallen twee jaar. Naast orthodontie is wachttijd ook gebruikelijk bij specialistische tandheelkunde. Verzekeraars hebben door de wachttijd de zekerheid dat ze in ieder geval 1 jaar premie-inkomsten hebben voordat er kosten gemaakt worden. 

De genoemde wachttijd is iets anders anders dan de wachttijd bij zorginstellingen zelf. Instellingen kunnen je op de wachtlijst zetten als er niet direct plaats is. Via volksgezondheidenzorg.info vind je de actuele wachttijden voor specifieke behandelingen.

Medische acceptatie bij aanvullende verzekering 
Heb je een slecht gebit en maak je al jaren veel kosten? De kans bestaat dat jouw aanvraag van een aanvullende tandverzekering wordt geweigerd. Vaak krijg je in dat geval een minder uitgebreid alternatief aangeboden. Hiermee verkleint de verzekeraar het risico op hoge kosten. Het is niet verplicht om in te gaan op het aanbod. Zoek dus gerust verder naar een zorgverzekering met de beste voorwaarden. Een acceptatieprocedure kost tijd, begin dus wel op tijd met vergelijken. 

Vraag de uitslag eerst zelf op
Wanneer je een acceptatieprocedure moet doorlopen is het verstandig om aan te geven dat je eerst zelf op de hoogte gesteld wilt worden van de uitslag. Is de uitkomst negatief? Dan kan je jezelf nog terugtrekken uit de procedure, voordat de aanvraag door de verzekeraar wordt afgebroken. Je hoeft dan in de toekomst niet te vermelden dat je ooit geweigerd bent voor een aanvullende verzekering. 

Tips bij wachttijden en acceptatieprocedures

  • Een verzekeraar hoeft niet meer te weten dan nodig is. Beantwoord alleen de vragen die relevant en verplicht zijn voor de medische acceptatie.
  • Wacht met het opzeggen van je oude zorgverzekering. Mocht de procedure uitlopen, of mocht je geweigerd worden, dan ben je in ieder geval nog verzekerd. 
  • Denk na over de zorg die je in de toekomst nodig hebt. Als je weet dat jij of je kind in de toekomst naar de orthodontist moet, is het verstandig om vroeg genoeg een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. 


Voor de basisverzekering kun je bij elke verzekeraar terecht. Vooral bij uitgebreide aanvullende verzekeringen geldt er soms een wachttijd of medische acceptatie. Gelukkig is niet elke verzekeraar even strikt. Heb je dus komend jaar een uitgebreid pakket nodig? Zoek dan naar een zorgverzekeraar die past bij jouw zorgbehoeften en wensen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie