Eindelijk je DSB-hypotheek boetevrij aflossen of oversluiten

Ruim tien jaar geleden ging de DSB-bank met veel bombarie failliet. Hoewel veel mensen gecompenseerd zijn voor hun geleden verlies, is er nog steeds een groep die hinder ondervindt van het faillissement. Zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant dat 51 procent van de DSB-klanten nog steeds financiële problemen ervaart. Bij negen op de tien is de lening bij de DSB-bank de boosdoener. Gelukkig is er nu een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.

Vanaf juni 2016 opereert de voormalige DSB-bank onder de naam Finqus. Je kunt bij deze partij geen nieuwe hypotheek afsluiten. De nieuw opgetuigde onderneming voert alleen het beheer van bestaande hypotheken uit de DSB-stal. 

Boetevrij hypotheek aflossen of oversluiten
Op dit moment lopen er nog 18.000 hypotheken bij Finqus. Deze huiseigenaren kunnen vanaf 1 april hun hypotheek boetevrij aflossen of oversluiten. Zeker bij langer lopende hypotheken kan dat een groot voordeel zijn. 

Circa 10 jaar geleden betaalde je als snel 4,5 procent voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Op dit moment is de scherpste rente voor deze rentetermijn 0.95 procent. Op een openstaande hypotheekschuld van bijvoorbeeld 150.000 is het bruto verschil maar liefst 5.325 per jaar. Boetevrij aflossen was voor tweede hypotheken en consumptieve kredieten overigens eerder al mogelijk. 

Rente DSB-hypotheken doorgaans hoger
Door af te lossen of over te sluiten, kan je jouw hypotheeklasten verlagen. Bij de meeste hypotheken geldt dat je jaarlijks tien procent van je hypotheek boetevrij mag aflossen. Wil je meer aflossen, dan riskeer je een boete. DSB-hypotheken hebben doorgaans een hogere rente dan het historisch gemiddelde. Dit maakt het mogelijke voordeel van aflossen of oversluiten groter.

Oversluiten niet altijd mogelijk
Helaas is overstappen niet voor alle DSB-klanten mogelijk. Veel huiseigenaren hebben in het verleden maximaal geleend. Deze hypotheken zijn ongebruikelijk hoog voor de huidige maatstaven. Op dit moment mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen of 106 als er sprake is van energiebesparende maatregelen. Deze richtlijn houden banken strikt aan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Daarnaast moet je huidige inkomen toereikend zijn voordat de bank akkoord gaat. 

Of je nu een DSB-hypotheek hebt of niet, de huidige lage rente biedt voldoende kansen. De meest eenvoudige is extra aflossen. Je betaalt dan over een lager bedrag rente. Let er wel op dat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek mogelijk afneemt. Benieuwd of het in jouw situatie interessant is om over te sluiten of extra af te lossen? Neem dan via onderstaand formulier contact op met één van onze deskundige adviseurs. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie