Rente op lening mag maximaal 10 procent bedragen

Wie een lening afsluit, een koop op afbetaling doet of rood staat, betaalt daar rente over. Sinds 10 augustus 2020 mag deze rente bij nieuwe contracten niet hoger zijn dan 10 procent per jaar. De overheid heeft dit limiet ingesteld ter bescherming van consumenten. De regel wordt door de aanhoudende coronacrisis verlengd tot in ieder geval 1 september 2021. Heb jij op dit moment een lening lopen? Ga dan sowieso na of het voordeliger kan.

Voordat de crisis uitbrak was de maximale toegestane rente 14 procent per jaar. De verlaging naar 10 procent moet ervoor zorgen dat je tegen lagere kosten kunt lenen.

Rente lening begrensd op 10 procent
Met de lage rente is het prima mogelijk om voor je auto, badkamer of ander doel een lening af te sluiten. Zeker als het om een reguliere persoonlijke lening of doorlopend krediet gaat. De grens wordt eerder opgezocht als je de auto nu koopt en later betaalt of iets anders koopt op afbetaling. Ook wanneer je aankopen financiert per creditcard kunnen de kosten hoog oplopen.

Flitskredieten aangepakt
Een aparte categorie waar de overheid al langer haar pijlen op richt zijn aanbieders van zogenaamde flitskredieten. Deze aanbieders lenen over het algemeen kleine bedragen uit, bijvoorbeeld wanneer mensen net niet het eind van de maand halen. Niet alleen de rente op de leningen is hoger dan gemiddeld, je loopt ook het risico op hoge aanvullende kosten. Zo werd het van oorsprong Finse Ferratum nog op de vingers getikt. Mensen met een lening moeten deze binnen vijf dagen terugbetalen. Lukt dit niet, dan volgt een boete die fors kan oplopen.  

Meer betalingsproblemen bij kleine leningen
Opmerkelijk kampen mensen met een lening onder de € 1.000 het meest met betalingsachterstanden, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Financiën. Je zou verwachten dat juist bij hogere bedragen betalingsproblemen voorkomen. Als mogelijke reden stelt het ministerie dat bij het afsluiten van een lening niet altijd het juiste inkomen wordt opgegeven. Daarnaast hoefden geldverstrekkers tot nu toe de financiën van de aanvrager niet te controleren bij een leenbedrag tot € 1.000.

Eerder checken of een lening verantwoord is
Ter bescherming van de consument wil de overheid de grens voor een financiële controle verlagen naar € 250. Geldverstrekkers moeten hierdoor ook bij leningen vanaf € 250 onderzoeken of het verantwoord is om de lening te verstrekken. Bij het niet of niet volledig uitvoeren van die verplichting kunnen ze rekenen op hoge boetes of andere sancties.

Let op aanvullende kosten
De rente op een lening is vaak het grootste deel van de lasten. Toch doe je er goed aan om te controleren of er eventuele andere kosten gerekend worden. Denk aan administratiekosten of periodieke kosten voor het aanhouden van een betaalproduct als een creditcard. Zeker bij kleinere leningen kunnen dergelijke aanvullende kosten in verhouding uit de pas lopen.   

Let bij het afsluiten van een lening goed op zowel de rente als de voorwaarden. Heb je nu een lening en profiteer je nog niet van de gedaalde rente? Net als bij een hypotheek kan je een consumptieve lening oversluiten naar een lagere rente. Dat is mogelijk zonder het betalen van een boeterente. De moeite van het onderzoeken waard dus!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie