Inboedelverzekeringen goedkoper, dekking versoberd

De gemiddelde premie van een inboedelverzekering is in de afgelopen vijf jaar met 8% gedaald. De keerzijde is dat ook de dekking van veel inboedelverzekeringen is teruggeschroefd. Zo valt mobiele elektronica steeds minder vaak onder de standaarddekking. Juist nu we gewend zijn aan het thuiswerken.

De premiedaling van de inboedelverzekering verschilt per provincie, zo onderzocht MoneyView. Alleen in de provincie Overijssel is een inboedelverzekering weinig voordeliger dan in 2017. Koplopers zijn de provincies Friesland en Zeeland, met prijsdalingen van 10% en meer. Mobiele elektronica uit standaard inboedelverzekering
Je laptop, telefoon of andere mobiele elektronica vallen in principe onder de inboedelverzekering wanneer er binnenshuis schade aan ontstaat. Het vergoeden van schade aan dergelijke apparaten is een grote kostenpost voor verzekeraars. Mede om die reden wordt mobiele elektronica steeds vaker uit de standaard dekking gehaald. Wil je het toch verzekeren, dan is het doorgaans mogelijk om het bij te verzekeren als losse module. Sommige inboedel verzekeraars bieden helemaal geen dekking meer voor deze categorie.

MoneyView benadrukt het belang van deze dekking. Juist door het thuiswerken bevinden mobiele elektronica en kleine kinderen en/of huisdieren zich steeds vaker in dezelfde ruimte. Een laptop of tablet is in een onbewaakt ogenblik zo van tafel geveegd door de kleine.

Allrisk inboedelverzekering dekt niet alle schade
Een inboedelverzekering die naast dekking voor brand en diefstal ook dekking biedt voor onder andere val- of stootschade, staat bekend als een allriskverzekering. Toch is ook hierbij dekking niet gegarandeerd. Zo is bij een derde van de 31 onderzochte allriskverzekeringen val- en stootschade aan mobiele elektronica niet standaard meeverzekerd. Dit kan bij een deel van de verzekeraars als aanvullende dekking worden meeverzekerd. 

Opstalverzekering duurder
Waar de inboedelverzekering goedkoper is geworden geldt dit niet voor de opstalverzekering. Deze verzekering dekt onder voorwaarden schade aan de woning zelf. Onder andere door gestegen bouwkosten zit de premie van deze verzekering al jaren in de lift.

Wil je een inboedelverzekering afsluiten, let goed op de voorwaarden. Heb je weinig kostbare elektronica in huis? Mogelijk ben je dan beter af met een verzekering waar dit niet standaard mee is verzekerd. Daar betaal je dan in ieder geval niet voor.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie