Ruilen van woning? Een huizenruil werkt als volgt

Vis je voortdurend achter het net bij het kopen van een woning? Je bent zeker niet de enige koper die de moed dreigt te verliezen in deze woningmarkt. Ken je iemand die ook wil verhuizen en zien jullie elkaars huis wel zitten? Wellicht is een huizenruil mogelijk. Hoe werkt het switchen van woning in de praktijk? 

Bij een huizenruil heb je zowel voor de koop als verkoop te maken met dezelfde partij. Ruilen van huis kan vooral interessant zijn voor mensen op leeftijd die kleiner willen gaan wonen. Zij kunnen hun huidige woning bijvoorbeeld ruilen met een jong gezin dat juist meer ruimte nodig heeft. De huizenruil lijkt verder geheel op de (ver)koopproces van een ‘normaal’ huis. Het verschil zit hem vooral in het vinden van je een geschikte tegenpartij om mee te ruilen.

Hoe steekt het koopproces in elkaar?
Het koop- en verkoop proces is gelijk aan de koop of verkoop van iedere andere woning. Voor beide woningen teken je een voorlopig koopcontract, laat je een taxatie verrichten en moet je naar de notaris om officieel eigenaar te worden van de andere woning. Je hebt dus te maken met dezelfde kosten.

Ook het regelen van je hypotheek is hetzelfde bij een huizenruil. Zo los je de hypotheek van je oude woning eerst af en moet je een nieuwe hypotheek afsluiten voor de nieuwe woning. De bank zal dus ook kijken of jij de hypotheeklast van de andere woning kunt betalen. Neem in het koopcontract een financieel voorbehoud op. Zo kun je nog onder de koop uitkomen als je de financiering niet rond krijgt.

Verschil in woningwaarde betalen
Bij een woningruil is de kans groot dat één van de woningen meer waard is. Degene die verhuist naar het duurdere huis moet de meerwaarde bijbetalen. Hier heb je dus eigen geld voor nodig. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. De kans is groot dat je overwaarde hebt die je kunt inzetten bij de financiering.

Is de band tussen koper en verkoper zo goed dat de ene partij het prima vindt het verschil in waarde te laten voor wat het is? Houd er rekening dat de Belastingdienst hand op houdt. Dit wordt namelijk gezien als schenking.

Voor wie is woningruil interessant?
Wanneer je van zekerheid houdt en een lange adem hebt, is een woningruil mogelijk iets voor jou. Doordat je van woning wisselt, loop je niet het risico op dubbele lasten of dat je tijdelijk geen woning hebt. Je wisselt namelijk op dezelfde dag van woning. Het nadeel is wel dat je geen tijd hebt om te klussen voor je de woning in gaat.

Perfecte match vinden
De grootste uitdaging bij een een woningruil zit hem in het vinden van de perfecte match. Je moet wel iemand vinden die gecharmeerd is van jouw woning. Daarnaast moet het enthousiasme wederzijds zijn. Dit zijn enkele tips om een perfecte match te vinden:

  • Schakel een makelaar in. Hij kent de markt goed en heeft misschien wel klanten die openstaan voor huizenruil. Daarnaast kan hij je ook helpen bij de onderhandelingen.
  • Plaats een advertentie in de lokale krant
  • Gebruik social media. Zet bijvoorbeeld in een betrouwbare en lokale Facebookgroep dat je open staat voor een woning ruil
  • Vertel je omgeving dat je graag van woning wilt ruilen

Een woningruil werkt in principe hetzelfde als een reguliere aankoop van de woning. Check van te voren dus goed of je de nieuwe hypotheeklasten kunt dragen. Benieuwd wat jouw hypotheekopties zijn? Neem via onderstaand formulier contact op met één van onze adviseurs. Zij zoeken dit graag voor je uit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie