Je woning verduurzamen? Niet als het aan de vleermuis ligt

Vleermuizen zijn fascinerende wezens. Deze vliegende zoogdieren spelen niet alleen de hoofdrol in menig film. Het dier is ook een uiterst nuttige insectenverdelger. Minder handig is dat deze beschermde diersoort spouwmuren van woningen ziet als een ideale verblijfplaats. Deze voorkeur is een grote drempel bij het isoleren van woningen. Zelfs in de politieke debatten na Prinsjesdag was het onderwerp van gesprek.

In veel landen, waaronder Nederland en België, zijn vleermuizen strikt beschermd door nationale en internationale wetgeving. Dit betekent dat het verboden is om:

  • Vleermuizen opzettelijk te vangen, te verwonden of te doden.
  • Hun verblijfplaatsen te vernielen, te beschadigen of te verstoren.
  • Vleermuizen opzettelijk te verstoren.

Wat is het probleem precies?
Vleermuizen gebruiken vaak gebouwen als schuilplaatsen. Spouwmuren, zolders, kruipruimten en andere holtes in huizen kunnen ideale rust- of verblijfplaatsen zijn voor vleermuizen. Isolatiewerkzaamheden kunnen deze schuilplaatsen vernielen of ontoegankelijk maken. Ook kunnen ze leiden tot een veranderd klimaat in hun verblijf, waardoor het ongeschikt wordt.

Inspectie met camera niet voldoende
Voordat je de spouwmuren van jouw woning gaat isoleren, moet je eerst onderzoek doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Deze verplichting geldt ook voor bedrijven die de isolatie voor je uitvoeren. Alleen een check met een camera is niet voldoende, zo oordeelde de Raad van State onlangs. De meest voorkomende soort is de dwergvleermuis. Deze kan met een camera-inspectie niet altijd opgespoord worden, aldus de rechterlijke uitspraak.

Uitgebreide inspectie noodzakelijk
In plaats van een controle met camera moeten isolatiebedrijven eerst een quickscan uitvoeren. Uit deze scan moet duidelijk worden of vleermuizen door eventuele spleten in de dakgoot of voegen in de muren naar binnen kunnen. Is dit het geval, dan is vervolgonderzoek vereist. Daarnaast is een inspectie op één moment niet genoeg, omdat vleermuizen in verschillende seizoenen vaak verhuizen van plek.

Ambitie overheid in gevaar
De kosten voor een uitgebreide inspectie van muren en het dak kunnen oplopen tot € 5.000. Voor onder andere Vereniging Eigen Huis reden om voorlopig te stoppen met hulp bij spouwmuurisolatie. De aangescherpte regels zijn ongetwijfeld voor meer woningeigenaren en bedrijven reden om het isoleren van muren en daken uit te stellen of af te blazen. De bouwbranche spoort de overheid aan om met meer duidelijkheid en oplossingen te komen. Zo niet loopt het verduurzamen van woningen in Nederland verder vertraging op, wat de ambitie om 2 miljoen woningen extra te isoleren tot 2030 in gevaar brengt.

Wat kan je zelf doen?
Het is lastig om te voorkomen dat vleermuizen zich nestelen in spouwmuren. Je kunt wel een zo aantrekkelijk mogelijk alternatief bieden. Begin met het ophangen van speciale vleermuiskasten, die je kunt kopen of relatief eenvoudig zelf kunt maken. Plaats deze kasten op een rustige, beschutte plek, bij voorkeur gericht op het zuidoosten. Daarnaast heb je in de winter de grootste kans dat ze sowieso al elders verblijven.

Ben jij van plan om je woning te isoleren? Verdiep je in de regels of laat je goed informeren door een specialistisch isolatiebedrijf. Vraag daarbij hoe wordt omgegaan met de ‘vleermuis-kwestie’. Zo voorkom je onduidelijkheid of problemen achteraf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

J.J. Meijer Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie